​Lopper og flåter

​Foråret er lige om hjørnet, og i takt med de lunere dage, er det ikke kun blomsterne der springer ud, - det gør flåterne også! Men hvordan beskytter man bedst sin hund og kat mod flåter? Der findes et hav af muligheder på markedet, og det kan være svært at vurdere, hvilket middel der er det bedste for dit kæledyr. Vi vil derfor forsøge at liste de forskellige behandlingsmuligheder op, og er man det mindste i tvivl, står vi altid klar til at vejlede dig.

Hvad er en flåt?​

De seneste års megen omtale af skovflåter i de danske medier har bevirket, at de fleste kender en skovflåt. Den kaldes ofte for en tæge, men det er en forkert betegnelse. De to kan let skelnes ved at tælle deres ben. En tæge ligner en bille og har 6 ben, hvorimod en flåt har 8 ben.

De seneste år har antallet af flåter tilsyneladende været stigende, sandsynligvis i takt med at den vilde bestand af rådyr er øget. Rådyret er sammen med musen en af flåtens naturlige værter.

Hvordan er flåtens livscyclus?​

Flåtens livscyclus afhænger af varme og fugtighed. Udviklingen fra æg til voksen tager normalt 3 år. I enkelte tilfælde kan det forkortes til to år, hvis der har været specielt gunstige vejrforhold. Flåterne tåler ikke udtørring, derfor lever de i områder med høj fugtighed. Ved temperaturer under 9 minusgrader foregår udviklingen langsommere, men de dør ikke.

Hvilke sygdomme kan danske flåter overføre?​

I Danmark kan flåter overføre flere forskellige sygdomme til både dyr og mennesker.

Borrelia

Danske flåter kan overføre en mikroorganisme kaldet Borrelia Burgdorferi. Forskellige danske undersøgelser viser, at op mod 1/5 af flåterne er inficeret med Borrelia Burgdorferi, men der er meget stor geografisk variation.

Hos hunde kan dette resultere i, at sygdommen borreliose udvikles. Mellem 15 og 20% af danske hunde har antistoffer imod Borrelia Burgdorfer, som tegn på at de på et eller andet tidspunkt har haft smitten. Når infektionen udvikler sig til klinisk sygdom, er de typiske symptomer: feber, træthed, halthed, epilepsi, lammelse af ansigtsnerven, muskelsmerter og usikker gang.

Det er i dag muligt at vaccinere hunde mod Borrelia Burgdorferi. Denne vaccine beskytter ikke blot hunden, men vil også dræbe borreliabakterien i de flåter, som bider sig fast på hunden. Da flåterne har flere værter i deres udvikling, er dette en måde at få nedbragt smitten i omgivelserne.

Anaplasma​

Danske flåter kan også overføre Anaplasmose (tidl. Ehrlichiose). Infektionen er vidt udbredt i hele Europa.

Symptomerne varierer, men man ser typisk: nedstemthed, træthed, feber, halthed og ledsmerter.

Flåter skal fjernes, så snart de opdages.

Det er vigtigt at fjerne flåten så snart den opdages. Fjernes den inden 24 timer kan den ikke nå at overføre Borrelia.

Det er vigtigt, at hele flåten fjernes!​

  • En flåt fjernes lettest med en "flåtfjerner" eller en "tægetang". De kan købes her på stedet eller på Apoteket. Flåttangen fæstner nede ved huden, og flåten fjernes ved at tangen drejes rundt.
  • Alternativt kan man bruge en pincet, og forsøge at få flåten til at slippe sit tag, ved at dreje den rundt.
  • Man skal ikke følge de gamle husråd om at nulre flåten med olie, vaseline eller margarine. Man risikerer at flåten tømmer alt sit maveindhold ud, hvorved der er større risiko for at den overfører borrelia.

Lopper​​

Hvad er en loppe?​

Hunde og katte kan i teorien bliver angrebet af lopper hele året, da lopper kan overleve længe i omgivelserne uden føde og dermed gå i dvale indtil et byttedyr viser sig.

En Loppe er en lille blodsugende parasit, der både kan springe og løbe. Når loppen suger blod, udløser det kløe og hudirritation hos hunden og katten. Nogle hunde og katte udvikler en allergisk reaktion mod loppespyttet- dette kan ende ud i loppeallergi. I de tilfælde kan kløen nærmest blive manisk, og kan resultere i store sår i huden.

Hvordan kommer man lopperne til livs?​

Når man skal bekæmpe lopperne bør man skrive sig bag øret, at det kun er en lille procentdel af problemet der reelt sidder på hunden eller katten- dette er den voksne loppe. Men i omgivelserne (gulvsprækker, tæpper mm.) findes æg, larver og pupper der formerer sig. Der skal derfor sættes ind på at bekæmpe lopperne på flere fronter.

Udover behandling af værtsdyret, er det vigtigt at få støvsuget hjemmet ofte og få kogevasket hunden eller kattens tæpper. Man bør behandle hunden/katten i minimum ½ år, for at være sikker på, at man har fået brudt loppens cyklus.​

Hvilke midler mod lopper og flåter er de mest effektive? – Mulighederne er mange!​

Loppe – og flåtforebyggelse kommer i mange størrelser og former. Her på stedet sælger vi både spot-on midler og tyggetabletter og kan udstede recepter på halsbånd hvis hunde – eller katteejeren foretrækker dette.

Det første man bør være opmærksom på, er om det produkt man har valgt, både er effektivt mod lopper og flåter. Hvis man bor i lejlighed og sjældent opholder sig i skoven kan man eventuelt nøjes med et loppemiddel. Men vi anbefaler i de fleste tilfælde, at man beskytter hunden/katten mod begge dele. Der er stor forskel på, hvordan de forskellige præparater virker på hunden eller katten. Nogle produkter har en decideret ”afskrækkende effekt”, også kaldet ”hot-foot-effekt” hvilket vil sige, at loppen/flåten bliver skræmt og ryger af, inden den når at bide sig fast. Andre midler kræver at loppen/flåten bider sig fast før den dør.​

Tyggetabletter

Det nyeste skud på stammen inden for bekæmpelse af lopper og flåter er tyggetabletter. Hos katte virker disse mod lopper, og hos hunde er de effektive mod både lopper og flåter. Nogle tyggetabletter er samtidig forebyggende mod ræveskab og hjerteorm.

Tyggetabletterne har effekt i 1 eller 3 måneder afhængig af producenten. Tyggetabletterne er velsmagende og de fleste hunde og katte spiser dem frivilligt.

​​

Spot-on​

Spot-on er fællesbetegnelsen for de midler der dryppes på huden – oftest i nakken eller mellem skulderbladene.

Der er også stor forskel på disse midler, idét nogle kun har effekt mod lopper, andre tager både lopper og flåter – nogle er direkte livsfarlige for katte!

De fleste præparater har effekt i en måned. Enkelte spot-on produkter til katte har effekt i 3 måneder.

De nyeste midler er på recept

De nyeste midler mod lopper og flåter er på recept, og kan derfor kun købes hos dyrlægen, efter vi har tilset din hund/kat. Når et nyt lægemiddel kommer på markedet er det receptpligtigt i 5 år.​

Vi står altid klar til at hjælpe dig i kampen mod lopper og flåter. Ring til os på 39643707 eller kig forbi til råd og vejledning.​​

Kontakt os her

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om, hvad vi kan gøre for dig. Du kan ringe til os på telefon 39 64 37 07 eller sende en e-mail til dyrehospitalet@femvejen.dk 

Du kan også benytte vores kontaktformular.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Følg os på Facebook

Charlottenlund Dyrehospital I/S

Bernstorffsvej 246, 2920 Charlottenlund

Klik her for rutevejledning

CVR: 67131118

Læs Behandling af personoplysninger hos Charlottenlund Dyrehospital.​

Kontaktinformation

Telefon: 39 64 37 07

Fax: 39 64 37 06

E-mail: dyrehospitalet@femvejen.dk

VAGT Telefon: 70 22 11 01

Åbningstider

Mandag - onsdag: 08:00 - 16:30

(telefontid: 8:00-11:00 og 12:30-16:00)
Torsdag: 08:00 - 17:00

(telefontid: 8:00-11:00 og 12:30-16:30)

Fredag: 08:00 - 15:00

(Telefontid: 8:00-11:00 og 12:30-14:30)

Uden for normal åbningstid kan du kontakte vores dyrlægevagt på telefon 70 22 11 01