Hjerteorm (Angiostrongylus Vasorum)

I daglig tale refereres der ofte til ”hjertelungeorm”, hvilket i realiteten er en ukorrekt betegnelse, idét der er tale om 2 forskellige parasitter - Fransk hjerteorm og Rævens Lungeorm.

Hjerteorm er langt den farligste og kan have dødelig konsekvens, det er derfor vigtigt at smitten opdages i tide, og at der skelnes imellem parasitterne, da de behandles forskelligt.

Hvordan smittes hunden med Hjerteorm?

Der er påvist smittede hunde i hele Danmark, men den højeste forekomst ses i Hovedstadsområdet og i Nordsjælland. Hjerteorm har en indirekte livscyklus, hvilket vil sige, at den ikke smitter fra hund til hund.

Den kræver en snegl som mellemvært. Derfor inficeres hunden ved enten at spise en snegl, eller slikke på snegleslim (f.eks. på græs eller blade). Oftest er det hvalpe og unghunde, der smittes med hjerteorm, dette skyldes sandsynligvis at de har større tendens til at spise snegle – og at de generelt spiser ting de finder på jorden.

Hvad kan symptomerne på Hjerteorm være?

  • ​Hoste
  • ​Nedstemthed
  • ​Nysen
  • ​Motionsintolerance
  • ​Vægttab
  • ​Blødninger
  • ​Neurologiske symptomer (sygdomme i nervesystemet)

Symptomerne på hjerteorm kan variere meget, og vi har i enkelte tilfælde også påvist sygdommen, uden der reelt set har været symptomer på smitte. Derfor er det en god idé at undersøge sin hund rutinemæssigt et par gange om året (vha. afføringsprøver), for at være sikker på, at hunden er sund og rask.

Hvorfor er hjerteorm så alvorligt?

Hjerteorm har fået sit navn, da den voksne larve lever i højre hjertehalvdel samt i lungernes blodkar.

Selvom parasitten er lille kan den volde hunden stor skade på sigt og tilstanden kan blive meget alvorlig.

Det fatale forløb der typisk ses, er når der opstår massive blødninger i lunger og hjerte.

Hvordan påvises hjerteorm?

Man kan påvise hjerte (- og lungeorm) vha. Baermanntesten. Til denne opsamles afføring fra 3 på hinanden følgende dage.

Prøven skal stå i 24 timer og resultatet aflæses herefter. Vi udfører, samt aflæser selv testen på Charlottenlund Dyrehospital og har stor erfaring i dette.

Udover afføringsprøverne findes der en blodprøve, der kan påvise hjerteorm. Ulempen ved denne test er dog, at hunden skal have været inficeret med smitten i 9 uger før den kan vise et positivt resultat. Derfor bruger vi typisk denne til de mere akutte tilfælde, hvor vi har brug for et hurtigt svar, men er resultatet negativt, anbefaler vi stadig at få undersøgt afføringsprøver.

Hvordan behandles hjerteorm?

Behandlingen af hjerteorm er typisk en antiparasitær behandling, i form af ormekur (piller) eller Spot-on.

Derudover gives støtteterapi i de tilfælde, hvor hunden er alvorligt påvirket. Hvis hunden f.eks. har koagulationsproblemer (blødningsforstyrrelser) kan en plasmatransfusion have gavnlig effekt.​

✩ ✩ ✩ ✩ ✩

​Vurderet 5 / 5 stjerner på baggrund af 24 anmeldelser på Facebook

Kundeudtalelser

Virkelig positiv oplevelse hver gang vi kommer. Min hund har både været hos Jens og hos Jacob og begge dyrlæger gør RIGTIG meget for, at min skøre, nervøse hund er tryg og glad for dem. 

Føler mig i bedste hænder, føler mig ikke solgt ind på behandlinger, foder eller vaccinationer, der ikke er nødvendige og har nemt ved at få tider, når der er brug for det.

Super søde sygeplejersker, som altid smiler imødekommende når man kommer og altid spørger ind til kræet.
Jeg kan derfor VARMT anbefale stedet til andre. Jeg tror ikke det fåes bedre nogle andre steder.

Ane Cecilie Remvig​

Endnu engang har vi oplevet en fantastisk service! På trods af at vi normalt bruger en anden klinik, da vi bor i Lyngby, får vi altid en uovertruffen behandling. I går fik vi klippet klør på Luna og Luna (ja, de hedder det samme) af en super professionel veterinær sygeplejerske. 

Da den mørke Luna synes, det er meget uhyggeligt, foregik det på gulvet, med dertil uhensigtsmæssig arbejdsstilling. Men hunden var helt rolig. Desuden fik vores feriegæst Rosa også klippet kløerne. 

Og prisen: GRATIS!! Godt man kan donere lidt til kaffekassen Jeg kan slet ikke anbefale Charlottenlund Dyrehospital nok! Og boede vi ikke lige ved siden af en også meget kompetent dyrlæge, ville vi altid bruge C D.

Elin Vestmar Henriques

Hjertelig tak til Jacob for den livreddende operation af Fie - og så på en søndag aften. 

Mission accomplished, hun har fået det godt igen. Hilsen Ling og Henrik.

Niels-Henrik Johansen

Charlottenlund Dyrehospital I/S
Bernstorffsvej 246
2920 CHARLOTTENLUND

Firma

CVR: 67131118

Kontaktinformation

Åbningstider​

Mandag - onsdag: 08:00 - 16:30

Torsdag: 08:00 - 17:30

Fredag: 08:00 - 16:30

Uden for normal åbningstid kan du kontakte vores samarbejdspartner Vagtkreds Nord på telefon 70 22 11 01.​