Hjerteorm (Angiostrongylus Vasorum)

I daglig tale refereres der ofte til ”hjertelungeorm”, hvilket i realiteten er en ukorrekt betegnelse, idét der er tale om 2 forskellige parasitter - Fransk hjerteorm og Rævens Lungeorm.

Hjerteorm er langt den farligste og kan have dødelig konsekvens, det er derfor vigtigt at smitten opdages i tide, og at der skelnes imellem parasitterne, da de behandles forskelligt.

Hvordan smittes hunden med Hjerteorm?

Der er påvist smittede hunde i hele Danmark, men den højeste forekomst ses i Hovedstadsområdet og i Nordsjælland. Hjerteorm har en indirekte livscyklus, hvilket vil sige, at den ikke smitter fra hund til hund.

Den kræver en snegl som mellemvært. Derfor inficeres hunden ved enten at spise en snegl, eller slikke på snegleslim (f.eks. på græs eller blade). Oftest er det hvalpe og unghunde, der smittes med hjerteorm, dette skyldes sandsynligvis at de har større tendens til at spise snegle – og at de generelt spiser ting de finder på jorden.

Hvad kan symptomerne på Hjerteorm være?

  • ​Hoste
  • ​Nedstemthed
  • ​Nysen
  • ​Motionsintolerance
  • ​Vægttab
  • ​Blødninger
  • ​Neurologiske symptomer (sygdomme i nervesystemet)

Symptomerne på hjerteorm kan variere meget, og vi har i enkelte tilfælde også påvist sygdommen, uden der reelt set har været symptomer på smitte. Derfor er det en god idé at undersøge sin hund rutinemæssigt et par gange om året (vha. afføringsprøver), for at være sikker på, at hunden er sund og rask.

Hvorfor er hjerteorm så alvorligt?

Hjerteorm har fået sit navn, da den voksne larve lever i højre hjertehalvdel samt i lungernes blodkar.

Selvom parasitten er lille kan den volde hunden stor skade på sigt og tilstanden kan blive meget alvorlig.

Det fatale forløb der typisk ses, er når der opstår massive blødninger i lunger og hjerte.

Hvordan påvises hjerteorm?

Man kan påvise hjerte (- og lungeorm) vha. Baermanntesten. Til denne opsamles afføring fra 3 på hinanden følgende dage.

Prøven skal stå i 24 timer og resultatet aflæses herefter. Vi udfører, samt aflæser selv testen på Charlottenlund Dyrehospital og har stor erfaring i dette.

Udover afføringsprøverne findes der en blodprøve, der kan påvise hjerteorm. Ulempen ved denne test er dog, at hunden skal have været inficeret med smitten i 9 uger før den kan vise et positivt resultat. Derfor bruger vi typisk denne til de mere akutte tilfælde, hvor vi har brug for et hurtigt svar, men er resultatet negativt, anbefaler vi stadig at få undersøgt afføringsprøver.

Hvordan behandles hjerteorm?

Behandlingen af hjerteorm er typisk en antiparasitær behandling, i form af ormekur (piller) eller Spot-on.

Derudover gives støtteterapi i de tilfælde, hvor hunden er alvorligt påvirket. Hvis hunden f.eks. har koagulationsproblemer (blødningsforstyrrelser) kan en plasmatransfusion have gavnlig effekt.​

✩ ✩ ✩ ✩ ✩

​Vurderet 5 / 5 stjerner på baggrund af 24 anmeldelser på Facebook

Kundeudtalelser

Jeg synes de er super dygtige på Charlottenlund dyrehospital. Når min hund får taget blodprøve, til kontrol, bliver det gjort på under et minut og hunden registrerer det dårligt nok. Jeg er fuld af beundring og vil aldrig gå til andre dyrlæger.

Lisbeth Wiberg Olsen

Charlottenlund dyrehospital er det bedste sted at få behandlet sit kæledyr. Jeg føler mig altid i gode hænder hos Jens og mine hunde er altid blevet behandlet godt. Så jeg kan kun anbefale Charlottenlund dyrehospital.

Frederikke Trolle

dejligt personale, søde og imødekommende, med fantastiske kompetencer, og beroligende atmosfære. Trods det er et dyrehospital.🐕👌🌹

Henriette Juul Nielsen

Kontaktinformation

Åbningstider​

Mandag - onsdag: 08:00 - 16:30

Torsdag: 08:00 - 17:30

Fredag: 08:00 - 16:30

Uden for normal åbningstid kan du kontakte vores samarbejdspartner Vagtkreds Nord på telefon 70 22 11 01.​