Den ældre hund og kat

Alderdom er et komplekst fænomen, som der til stadighed forskes i. Vores kæledyr må og skal ældes, men vi har pligt til at afhjælpe deres eventuelle smerter eller ubehag.

Intet varer evigt, ej heller ungdommen. Og det er jo sandt for både mennesker og dyr. Men som hunde- og katteejer har man stor indflydelse på hvordan dyrets alderdom forløber, og med lidt omtanke kan man let gøre livet både sundt og interessant for den ældre hund og kat.

Herunder kommer vi med nogle gode råd til, hvordan du passer rigtig godt på din seniorhund eller seniorkat:

Sundhedseftersyn og vaccination:

Det årlige sundhedseftersyn er vigtigt, fordi vi her har mulighed for at opdage sygdomme i et tidligt stadie, og hurtigst muligt sætte en eventuel behandling i gang.

Vaccination forebygger alvorlige smitsomme sygdomme, og vi anbefaler at din hund eller kat er bedst muligt beskyttet.

Fodring:

Anvend et foder af god kvalitet, som er lavet specielt til ældre hunde eller katte. Herved skånes organer, som lever og nyrer, bedst muligt, samtidig med at de får en sund og god kost, som indeholder alle de næringsstoffer dit kæledyr har brug for.

Sørg for at mad og vandskåle står, så de er nemme at komme til. Det kan fx være svært for en kat at blive ved med at hoppe op på fryseren eller bordet.

Hundens og kattens evne til at fordøje og optage føden nedsættes med alderen. Dette kan medføre forstoppelse, eller i sjældnere tilfælde diarré.

Motion:

Motion er vigtigt også for det ældre dyr og dets livskvalitet.

Vær dog opmærksom på, at de lettere kan blive overanstrengt. Hellere korte og hyppige ture, herved kan dyret også få tømt blæren oftere.

Undgå overvægt:

Stofskiftet nedsættes. Det betyder, at hunden og katten har behov for mindre føde, og nemmere tager på i vægt. Det nedsatte stofskifte påvirker også hundens og kattens evne til at omsætte og udskille medicin, evnen til at regulere den normale kropstemperatur, evnen til at regulere væskebalancen, evnen til at modstå og bekæmpe infektioner samt evnen til at modstå kraftige fysiske påvirkninger i det hele taget.

Overvægt er ofte forbundet med mange problemer og følgesygdomme, så det er vigtigt at holde sin hund eller kat så slank og muskuløs som muligt. Ved overvægt anbefaler vi at fodre med en slankediæt, samt gradvist øge mængden af motion.

Kloklip:

Hvis det bliver aktuelt med mindre motion, vil der være nødvendigt med hyppigere kloklip.

Øget pelspleje:

Hunde og specielt katte er jo normalt meget akrobatiske, men det kan være svært for ældre dyr med slidgigt i ryg eller hofter, selv at nå om og soignere sig over halen og på ryggen eller maven. Du kan hjælpe dem, ved jævnlig frisering.

Tandpleje:

Hunde og katte i alle aldre har risiko for at udvikle tandsten og tandkødsbetændelse. Jo ældre de bliver, desto større er risikoen for, at disse tilstande kan udvikle sig til mere alvorlige følgesygdomme som tab af tænder, tandrodsbetændelse, tandbylder, caries m.m. Hyppigt ses der infektioner i gummerne. Disse infektioner kan spredes med blodet til andre steder i kroppen og fremkalde en lang række alvorlige sygdomme i f. eks. lunger, hjerte og nyrer. Vi anbefaler derfor daglig tandpleje for at forebygge tandsten, parodontose og gingivitis. Vi viser gerne hvordan.

Sovepladser:

Tunge racer kan få meget hård hud under og på siden af albuer og haser. Sørg for et ekstra blødt og tykt underlag.

Katte kan få svært ved at hoppe op i fx vindueskarme, så sørg for at tilbyde en indbydende soveplads i gulvhøjde.

Kattebakken:

Katte som har smerter i et eller flere led, kan have problemer med at bruge kattebakker med høj kant eller for lille indgang, og kan derfor blive urenlige. Dette kan afhjælpes ved store og lave bakker uden låg.​

Kontakt os her

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om, hvad vi kan gøre for dig. Du kan ringe til os på telefon 39 64 37 07 eller sende en e-mail til dyrehospitalet@femvejen.dk 

Du kan også benytte vores kontaktformular.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Følg os på Facebook

Charlottenlund Dyrehospital I/S

Bernstorffsvej 246, 2920 Charlottenlund

Klik her for rutevejledning

CVR: 67131118

Læs Behandling af personoplysninger hos Charlottenlund Dyrehospital.​

Kontaktinformation

Telefon: 39 64 37 07

Fax: 39 64 37 06

E-mail: dyrehospitalet@femvejen.dk

VAGT Telefon: 70 22 11 01

Åbningstider

Mandag - onsdag: 08.00 - 16.30 (tlf.tid ml. 8-16)

Torsdag: 08:00 - 17:30 (tlf'en er åben 8-16.00)

Fredag: 08:00 - 16:30 (tlf'en er åben 8-15)

Uden for normal åbningstid kan du kontakte vores dyrlægevagt på telefon 70 22 11 01