​Hundens tænder

Mange hunde går rundt med tandsmerter fordi de for sent eller for sjældent bliver undersøgt og behandlet. Underbehandling er det helt store problem på tandområdet ifølge dyrlæge Jacob C. Meyer. Jacob C Meyer har specialiseret sig i tandbehandling, og er medejer af Charlottenlund Dyrehospital. Han fortæller om de almindeligste tandproblemer hos hunde og om hvorfor tidlig behandling er så vigtigt for hundens sundhed og velfærd.

Jacob C. Meyer ville nemt kunne bruge halvdelen af sin tid udelukkende på tandbehandling selv uden henvisninger fra sine kolleger. Han mener, at der burde være rigeligt arbejde til langt flere tandspecialiserede dyrlæger, men at tandbehandling fortsat halter efter de øvrige sundhedsinitiativer målrettet hunde. ”Der er kampagner for ’sunde dyr’, og der bliver sagt og skrevet stadigt mere om nødvendigheden af at passe på dyrenes tænder. Alligevel underprioriterer en del hundeejere tandbehandlinger. Det er nok først og fremmest fordi tænderne er ’usynlige’ for dyrets ejer,” påpeger han.

Den usynlige smerte

”Hvis dyrlægen under et sundhedstjek eksempelvis opdager en knækket tand eller begyndende parodontose, der åbenlyst må betyde at hunden har smerter, så vil ni ud af ti hundeejere sige, at de ikke tror, at det gør ondt. ’Hunden spiser normalt’, ’den er glad’ og ’den leger som den plejer,’ er udsagn som jeg ofte hører,” forklarer Jacob C. Meyer. Han formoder, at der er en vis modvilje mod at acceptere behandling af en skade der hverken er synlig eller tydeligt generende. Efter behandlingen oplever han imidlertid også, at hundeejerne opdager, at problemet faktisk var både reelt og alvorligt. Han siger: ”De vender tilbage og fortæller, at hunden er blevet langt gladere, aktiv og mere social efter operationen. Pludselig leger den igen med naboens hund, som den ellers har undgået det sidste halve år. Den viden er nok mit vigtigste redskab, når jeg skal forklare hundeejere, at deres dyr med stor sandsynlighed går rundt med smerter, selv om det ikke umiddelbart kan ses.”

Det er en væsentlig beslutning at lade sin hund bedøve for at gennemgå et grundlæggende tandeftersyn og tandbehandling. Den beslutning bliver nemmere, hvis der er høj tillid til dyrlægen. ”Formidling er faktisk en central del af mit eget arbejde,” siger han. Det er vigtigt at give sig tid til at lytte til hundeejeren og forklare problematikken på en forståelig måde: ”Jeg er blevet bedre til at forklare mig grundigt, når jeg ved, at jeg kan gøre noget rigtig godt for hunden,” understreger han.

Alt for tit er tandrensning kun kosmetisk

”Den hyppigste lidelse hos hunde er utvivlsomt parodontose samt forstadier til parodontose,” fortæller Jacob C. Meyer og han ærgrer sig lidt over at en del hundeejere har vænnet sig til at tandrensning kun foretages, når hunden alligevel er bedøvet af andre årsager. Efter Jacob C. Meyers mening er en tandrensning kun pengene værd, hvis den udføres grundigt og ordentligt, og hvis den tandsten der ikke er umiddelbart synlig også bliver fjernet. Han påpeger: ”Der kan være meget stor forskel på hvor grundige dyrlæger er, når de tilbyder en tandrensning. Tandrensning med ultralyd fjerner tandsten og giver en synlig ændring, men kun med en pochemåler kan dyrlægen opdage fordybede tandkødslommer. Efter den synlige tandsten er fjernet med ultralyd, skal dyrlægen bruge en curette til at rense tandsten lige under tandkødsranden samt rense tandsten og inflammeret væv op fra alle tandkødslommer.” Bliver dette ikke gjort, er tandrensningen værdiløs og kun kosmetisk.

De instrumenter som Jacob C. Meyer nævner benyttes også af tandlæger, når de undersøger mennesker. Når vi selv får foretaget tandrensning hos tandlægen, tager det kun kort tid at fjerne tandsten, men det skyldes at daglig tandbørstning og regelmæssig behandling normalt sikrer, at vi har nogenlunde sunde tænder. Når en hund får foretaget en tandrensning, er der hyppigt store mængder tandsten, og så vil der ifølge Jacob C. Meyer med garanti også være tandsten inden under tandkødet. Han forklarer: ”Sådanne tandsten kan kun fjernes med curetten, og hvis de ikke fjernes, vil parodontose udvikles. En grundig tandrensning skal foretages hele vejen rundt om hver eneste af alle hundens 42 tænder, hvis man skal forebygge og afhjælpe parodontose. Det kan sagtens tage over en hel time.”

De nødvendige røntgenbilleder

Dyrlægen ser efter om hundens tænder er sunde og stærke, men bør også undersøge hvorvidt der eventuelt mangler en eller flere af tænderne. En hund kan sagtens klare sig uden alle sine tænder, men hvis en tand mangler, kan det skyldes et brud. Måske sidder der stadig et stykke tilbage af tanden, skjult under tandkødet, der kan medføre smerter for hunden. Jacob C. Meyer: ”Hvis dyrlægen opdager, at der mangler en tand, er det bedst at tage et røntgenbillede, så man er helt sikker på, at man ikke overser skjulte problemer. Røntgen er et uundværligt redskab til at opdage tandbylder omkring tandroden, tidlige stadier af parodontose og meget mere, men røntgen kan også støtte dyrlægen i at vælge den rigtige behandling. Med detaljeret information om baggrunden for at bruge tandrøntgen vil de fleste hundeejere hurtigt forstå, hvorfor det er fordelagtigt og nødvendigt.”

Tandbørstning er bedre og billigere end behandling

Jacob C. Meyer har tandkort over munden på de hunde han har behandlet. På kortene med tegninger af tændernes placering er det markeret hvis tænderne har sygdomme eller mangler. Kortene er relativt tekniske og er derfor ofte ledsaget af fotos af den pågældende hunds tandproblem samt resultatet efter indgrebet. Han uddyber: ”Hvis det skal være tilfredsstillende for hundeejeren, er det ikke nok med at pege på et tandkort. Et foto kan bedre vise, at man har udført et godt arbejde med hundens tandproblem. Når man har rettet op på problemet, ser hunden ud på fuldstændig samme måde (med mindre man kigger den

ind i munden), som da den kom ind på klinikken. Hvis ikke tandbehandlingen synliggøres vil det rent psykologisk være vanskeligere for hundeejeren at forstå hvad, man betaler for ved tandoperationer, sammenlignet med eksempelvis behandling af knoglebrud eller et sår, der skal sutureres. Da kan man jo nemt se, at dyrlægen har behandlet hunden.”

Fordi tandproblemer er så hyppige og ofte kan undgås, opfordrer han dyreejerne til at børste deres hunds tænder. ”Tandbørstning er det vigtigste våben mod parodontose, og under tandbørstningen har man samtidig mulighed for at opdage eventuelle andre tandproblemer på et tidligt stadie. Tandkødet må ikke have rødme eller hævelse, og man skal desuden se efter, om der er knækkede eller beskadigede tænder.”

Nye muligheder

På klinikken viser Jacob C. Meyer en nyindkøbt centrifuge frem. Den benyttes til at producere gel på basis af blodplader(PRF), og gelen benyttes til helingsfemmende og knogleopbyggende behandling. Han siger: ”For nyligt er det blevet teknisk muligt at bygge knogler op. Hvis en tand er ramt af parodontose i voldsomt omfang, kan man lægge en helingsstimulerende gel på basis af blod samt noget knoglemateriale ned omkring den defekte tands rodstruktur, pakke det ind og sy det sammen. Uden at gribe til at trække tanden ud, kan man opnå at tandens tilstand bliver normaliseret. Teknikken benyttes af tandlæger til deres menneske-patienter, og jeg kontaktede nogle tandlæger, som har prøvet det af på deres patienter. En tandlæge skal have dispensation for at få lov til at tage en blodprøve på en person, men som dyrlæge er det jo ikke et problem at skaffe blod fra det dyr man skal behandle. Det er nyt og spændende også at benytte denne teknik på dyr, der potentielt kan forbedre parodontosebehandlingen markant.”

BOKS: Pas på hundens tænder

I Dyrefondets pjece ”Pas på hundens tænder” kan du finde flere gode råd om tandpleje og tandbørstning.

Pjecen kan downloades eller bestilles på www.dyrefondet.dk

Kontakt os her

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om, hvad vi kan gøre for dig. Du kan ringe til os på telefon 39 64 37 07 eller sende en e-mail til dyrehospitalet@femvejen.dk 

Du kan også benytte vores kontaktformular.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Følg os på Facebook

Charlottenlund Dyrehospital I/S

Bernstorffsvej 246, 2920 Charlottenlund

Klik her for rutevejledning

CVR: 67131118

Læs Behandling af personoplysninger hos Charlottenlund Dyrehospital.​

Kontaktinformation

Telefon: 39 64 37 07

Fax: 39 64 37 06

E-mail: dyrehospitalet@femvejen.dk

VAGT Telefon: 70 22 11 01

Åbningstider

Mandag - onsdag: 08:00 - 16:30

(telefontid: 8:00-11:00 og 12:30-16:00)
Torsdag: 08:00 - 17:00

(telefontid: 8:00-11:00 og 12:30-16:30)

Fredag: 08:00 - 15:00

(Telefontid: 8:00-11:00 og 12:30-14:30)

Uden for normal åbningstid kan du kontakte vores dyrlægevagt på telefon 70 22 11 01