Hunde og kattes tandproblemer

Rigtig mange voksne hunde og katte har sygdomme i tænder og tandkød. Problemerne skyldes ofte en kombination af dårlig mundhygiejne, for mange godbidder samt ejerens manglende viden om symptomerne.

De hyppigste tandproblemer er betændt tandkød, knækkede tænder og tandsten. Paradentose er især et problem hos hunde og katte, der ikke får børstet tænder regelmæssigt. God mundhygiejne er lige så vigtig for hunde og katte som for mennesker.

Hos hunde og katte er vi, ved den almindelige sundhedsundersøgelse, opmærksomme på, om en tandbehandling eller tandrensning af hund eller kat bør anbefales. Dette kan være baseret på, at der eventuelt kan konstateres tandkødsbetændelse, løse tænder eller andre generende lidelser​.

Sådan foregår en tandbehandling af hund og kat

Ved en tandbehandling eller tandrensning af hund eller kat bliver kæledyret fuldt bedøvet, og vi benytter os herefter af tandudstyr, som kan minde meget om mennesketandlægers udstyr, idet vi kan bore, fræse, slibe, trække tænder ud, ultralydsrense og polere.

​Mens kæledyret ligger i bedøvelse, bruger vi forskellige monitors til at overvåge det med. Hunden/katten ligger på en isolerende pude med varmelegemer og er dækket med sølvfolie (redningstæppe) samt et tæppe. Dette hjælper til at opretholde kropstemperaturen. Til de helt små patienter, der let taber kropsvarme, har vi et tæppe med cirkulerende varmluft (se billede).

Vi har mulighed for at tage røntgenbilleder for at se på røddernes placering eller, om der er rodbetændelse. Hertil bruger vi digital tandrøntgen, der gør det muligt for os at vurdere, hvordan tandrødderne og kæbeknoglens tilstand er.

Hvis vi har foretaget en smertevoldende tandbehandling, giver vi smertebehandling, både som injektion inden kæledyret vågner og til hjemmebehandling de følgende dage.

Hvordan forebygges problemer med tænder og tandkød?

Tandbørstning skal være en daglig/ugentlig rutine for kæledyret, ligesom almen pelspleje, leg, fodring og gåture. Tandbørstning og tandrensning af hund og kat er meget vigtig, da plak allerede dannes inden for 24 timer, tandsten allerede indenfor 3 dage, og tandkødsbetændelse kan forekomme allerede efter 2 uger.

Tilvænning til tandbørstning kan tage tid og skal være en positiv oplevelse. Husk altid at starte i det små og med korte intervaller. Tandbørstning kan med fordel kombineres med noget godt, såsom leg, en hyggestund og godbidder.

Brug gerne en lille blød tandbørste eventuelt sammen med en dyretandpasta uden fluor.

Tandbørstning kan suppleres med tyggeben, Plaque Off (havalgepulver) og tandstensdiæter.

Kontakt os her

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om, hvad vi kan gøre for dig. Du kan ringe til os på telefon 39 64 37 07 eller sende en e-mail til dyrehospitalet@femvejen.dk 

Du kan også benytte vores kontaktformular.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Følg os på Facebook

Charlottenlund Dyrehospital I/S

Bernstorffsvej 246, 2920 Charlottenlund

Klik her for rutevejledning

CVR: 67131118

Læs Behandling af personoplysninger hos Charlottenlund Dyrehospital.​

Kontaktinformation

Telefon: 39 64 37 07

Fax: 39 64 37 06

E-mail: dyrehospitalet@femvejen.dk

VAGT Telefon: 70 22 11 01

Åbningstider

Mandag - onsdag: 08.00 - 16.30 (tlf.tid ml. 8-16)

Torsdag: 08:00 - 17:30 (tlf'en er åben 8-16.00)

Fredag: 08:00 - 16:30 (tlf'en er åben 8-15)

Uden for normal åbningstid kan du kontakte vores dyrlægevagt på telefon 70 22 11 01