Kennelhoste (Parainfluenza)
Kennelhoste er en meget smitsom lidelse, der kan medføre gener hos hunden. Der er ofte flere ting, som kan have indflydelse på, om hunden bliver smittet. Det kan være en kombination af virus, bakterier (Bordetella) og miljø. Symptomerne er ofte milde, så som hoste og opkast. Ofte lyder det som om hunde har fået noget galt i halsen, hvilket dog ikke er tilfældet. Et længerevarende sygdomsforløb kan svække hundens immunforsvar og føre til andre infektioner i f.eks. hundens luftveje og lunger.
Rabies
Vaccination mod rabies kræves kun i forbindelse med rejse. Rabies er en sygdom, som også kan smitte mennesker. Det er en potentielt dødelig virusinfektion. EU har et krav om, at hunde skal have rabiesvaccination, mindst 21 dage før indrejse, dette skal være dokumenteret i hundens pas.
Smitte med rabies sker igennem spyt, ofte ved bid, hvor spyttet kommer i kontakt med et sår eller en rift. Symptomerne er savlen, lammelser forskellige steder i kroppen, samt adfærdsændringer såsom aggressivitet og skyhed.
Borrelia
Borrelia er en sygdom, der skyldes bakterier, som overføres via flåtbid. Symptomerne er feber, træthed, ømhed i muskler og led, samt lammelser især i ansigtet. Trods vaccination er det stadig en god ide at benytte midler til beskyttelse mod flåter, og tjekke hunden for flåter løbende.
Hvor ofte skal hunde vaccineres?
Hvalpe bør basisvaccineres fordelt på 3 gange. Hvalpen får sin første vaccination omkring 8 ugers alderen og herefter hver 3.-4. uge indtil hvalpen er 16 uger. De fleste opdrættere sørger for, at hvalpen har fået den første vaccination, inden den er klar til at flytte hjemmefra ved 8 ugers alderen. Herefter skal man som ejer selv sørge for de resterende 2 hvalpe basisvaccinationer omkring 12 og 16 ugers alderen.
Efter at hvalpen har fået alle vaccinationer, skal den voksne hund revaccineres en gang om året. Den årlige vaccination kombineres med et sundhedstjek, som gør dyrlægen i stand til, at holde øje med hundens sundhedsstatus.
Er der risiko forbundet med vaccination?
Meget få hunde udvikler komplikationer i forbindelse med vaccinationen, da det normalt ikke indebærer nogen risiko. Lette, forbipasserende bivirkninger som kan opstå, er træthed, og det er hovedsageligt hvalpe som reagerer på denne måde. Meget få hunde er allergiske overfor vaccinationen, og disse hunde vil kort tid efter udvikle en anafylaktisk reaktion overfor vaccinen, og i disse tilfælde er det vigtigt, at kontakte dyrlægen.
Kontakt os i dag for at få en tid til vaccination af hund
Du er velkommen til at få mere at vide om de forskellige former for vaccinationer og vaccinationsprogrammer samt tidspunkter og intervaller.
Du kan ringe på telefon: 39 64 37 07 for at lave en aftale eller høre nærmere. Du kan også skrive til vores e-mail: dyrehospitalet@femvejen.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.